Titel
Portret van Machteltje Cornelis Honig (30 april 1797 - 24 februari 1828)
Objectnummer
ZM-19402
Objectnaam
Vervaardiger
Beschrijving
Portret van Machteltje Cornelis Honig (Koog aan de Zaan, 30 april 1797 - 24 februari 1828). Portret van een vrouw, zittend naar links bij een lage tafel, haar gelaat is naar de beschouwer gedraaid.
Machteltje Honig, ook bekend als ‘Mooi Machie’, was de oudste dochter van de Koger oliefabrikant Cornelis Claasz. Honig (1773-1845) en Aagje Cornelisdr Breet (1772-1830). Kleindochter van Claes Gerritszn Honig (1745-1813) en Machteltje Appel (1748-1809). Cornelis Honig bezat ruim twintig oliemolens. Op 29 juni 1817 huwde koopman Machteltje Jacobus Albertsz. Kluyver (1795-1843) te Koog aan de Zaan. Net als zijn schoonvader was Jacobus ‘fabrikeur’ die olie produceerde op verschillende molens. Zij kregen één kind.
Machteltje draagt op dit portret een zeer modieuze empire (huwelijks?) japon van dunne witte batist met een geborduurd of ingeweven motiefje en korte poffende mouwen die mooi versierd zijn. De stof is een dunne geborduurde batist of batist met ingeweven motieven. Deze wordt over een witte onderjurk gedragen. Haar armen zijn bedekt met ajour gebreide mitaines met een klein duimpje. De polsen zijn versierd met bandjes met diamanten gespjes. Ook draagt ze een diamanten (trouw?) ring. Opvallend is de halsversiering. Die bestaat niet alleen uit een brede kanten kraag maar ook uit een kanten plooikraag. Om haar hals, bovenop de geplooide kraag, draagt zij een ketting met een groot diamanten slot. Over de brede onderkraag een modieuze lange ketting met een miniatuurportretje.
Machteltje draagt de Zaanse kap, gouden oorijzer, gouden zijnaalden, diamanten kapspelden en diamanten voorhoofdsnaald. De kant van haar muts is een pot(ten) kant: een kantmotief met planten en bloemen in een vaas of bloempot. Daaronder het lokkenlint en een witte ondermuts. De met zwart band afgezette ondermuts is
ongeborduurd, wat duidt op doopsgezinde herkomst. Van de Zaanse portretten die van Ranswijk in 1817 maakte, is dit exemplaar vervaardigd op papier van de firma C.& I. Honig Breet. Machteltjes moeder was de dochter van papierfabikant Cornelis Jacobsz. Breet. Machteltje Honig is in haar huwelijksjaar (1817), net als haar moeder, zus en broer, zowel door Van Ranswijk als door de reizende portrettist Wijnand Esser (1779-860) vastgelegd. Van Ranswijk werkte in gouache en waterverf, Esser in pastelkrijt. Beide portretten geven de grote welstand van Machteltjes ouders en echtgenoot weer.
Op de achterzijde van de lijst staat de volgende tekst: 'Machteltje Honig. / geb. den 30 April 179[.] / Geportretteerd in den Jare 1817 door / den Kunst en portretschilder / B.C. van Ranswijk'.
Datering
exact 1817 - exact 1817
Materiaal
Formaat
Credit line
Schenking door Machteld Wigersma
Object in vaste opstelling