Titel
Walvisvangst met walvisvaarder 'De Juffrou Maria' en 'Het Witte Kalf'
Inventarnummer
ZOV-01331
Objektbezeichnung
Hersteller
Beschreibung
Penschilderij van de walvisvangst met walvisvaarder 'De Juffrou Maria' en 'Het Witte Kalf'. In het midden de walvisvaarder 'De Juffrou Maria' omringd door sloepen die de walvissen aanvallen. Rechts 'Het Witte Kalf' waar stukken walvisvlees aan boord worden gehesen. Links vermoedelijk het bootschip 'De Faem'. Dit laatste schip werd in het begin van de achttiende eeuw gecommandeerd door de Rotterdammer, Jan Dirksz. van der Velde, telg uit een roemrucht Rotterdams geslacht van commandeurs en een van Nederlands beste walvisvangers. Helaas is het tot nu toe niet bekend wie de eigenaar was van de andere twee schepen. Vermoedelijk waren één of meer schepen eigendom van een Zaanse reder die op deze manier zijn bezit in beeld liet brengen. Hoewel onderzoek hiernaar nog geen uitsluitsel heeft gegeven is het goed mogelijk dat 'Het Witte Kalf' eigendom was van de Zaanse reder Claas Kalf. Tussen de grote schepen door varen veel sloepen, zoals de twee in het midden met in elke sloep zes man die op een walvis jagen: een harpoenier, vier sloeproeiers en de bestuurder.
Rechts vooraan staan drie mannen op een stuk ijs, van wie er één helpt een sloep met twee mannen en een gedode walvis langszij aan land te brengen. Op de achtergrond zijn nog meer schepen te zien. Een man helemaal rechts doet verscholen achter een blok ijs zijn behoefte. Meer naar achteren op het schilderij valt een beer een man aan, terwijl een andere man hem te hulp schiet. Details als deze zijn door de kunstenaar meermalen gebruikt. Misschien dat het avontuur van de Zaanse Cornelis Gerritsz. Jongekees, beter bekend als 'de man onder de beer' de schilder als inspiratiebron heeft gediend. Jongekees kon tijdens een walvisreis in 1668 ternauwernood gered worden bij een aanval door een ijsbeer. Deze geschiedenis is veelvuldig afgebeeld op schilderijen, prenten en voorwerpen. Op de schilderijen van Salm komen ook vaak dezelfde schepen terug, zoals bijvoorbeeld het schip 'De Faem'.
Het schilderij is rechtsonder op een ijsschots gesigneerd: 'A.V. Salm Fecit'. Het werk is ongedateerd, maar gezien de signatuur vermoedelijk tussen 1706 en 1720 vervaardigd.
Datum
1670 - 1720
Material
Format