Titel
Schilderij 'Zicht op molen de Mol'
Objectnummer
ZOV-01322
Objectnaam
Beschrijving
Schilderij 'Zicht op molen de Mol'. Molen op lichtgele onderbouw en dito loods. Loods is voorzien van een rood pannendak. Links van de molen staan twee figuren. Op de voorgrond water waarin de molen wordt weerkaatst. Mogelijk molen de Mol (Krommenie/Wormer?). In zwarte lijst zonder glas.
Uit de Molendatabase:
Oliemolen De Mol is gebouwd in het jaar 1691 in opdracht van Jacob Pietersz. Banning. Pieter Pietersz. Mol (zeer waarschijnlijk een broer van de bouwheer) bezat het land.
In 1786 brandde de Mol tot de grond toe af. Met het verzekeringsgeld liet weduwe C.Mol een nieuwe molen bouwen.
De nieuwe Mol was een fraaie molen, gebouwd op een zeer grote vierkante onderbouw met de schuur naar het zuiden gericht. Het geheel was heel lichtgroen geschilderd en afgezet met donkergroen, dit kwam vroeger veel vaker voor bij Zaanse molens, maar is nu meestal vervangen door teer of een donkere kleur groen.
Tegen het einde van de achttiende eeuw kwam de Mol in bezit van de Wormerveerder olieslager Jan Vas. In 1839 werd De Mol verkocht naan Evert Smit.
De Mol bleef na de dood van Evert Smit in 1843 als een der weinige molens in bezit van de familie Smit. Klaas Smit, Everts zoon, verdeelde de reusachtige erfenis van Evert Smit en bedeelde zichzelf de Mol toe. Van de zeventien molens die Evert Smit gaande hield, bleven er zes binnen de familie.
In 1881 werd de Mol gekocht door Cornelis Wildschut uit Jisp. Na diens dood in 1903 werd De Mol afgebroken, waarna het achtkant verhuisde naar Hensbroek (N.H.), om daar als korenmolen te gaan functioneren onder de naam "de Jonge Ruiter", aldaar is de molen in 1929 verdwenen (zie databasenr. 1389).
De onderbouw, met daarin het binnenwerk, en de schuur bleven aan de Zaan staan en werden voorzien van een stoommachine.
Tot omstreeks 1925 bleef de Mol als olieslagerij in bedrijf, daarna kwam hij tot stilstand. In 1928 werden de panden gekocht door K.J. Gerkens, die de olieslagerij als olieraffinaderij inrichtte. De oude stoomolieslagerij “de Mol” werd in de loop der jaren vele malen verbouwd en vergroot. Vanaf 1958 stapte de firma Gerkens over op het produceren van cacaoboter, iets wat het tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Gerkens Cacao is nog steeds gevestigd op de plaats van De Mol. (voor meer informatie over het bedrijf Gerkens, zie www.Gerkens.nl)
Datering
ca. 1800 - 1899
Vervaardiging periode
19e eeuw
Materiaal
Techniek
Formaat